Diëten zijn er in allerlei soorten en maten, Atkins, low carb, keto (allen gebaseerd op het verminderen van koolhydraten eten), maar ook low fat, paleo, IF of suikerarm. Meestal is zo’n dieet dus gebaseerd op het weghalen van 1 van de macro’s (koolhydraten of vet) of op het weghalen van 1 bepaald voedingsstof (vaak suiker) of het terugbrengen van de tijd waarin je mag eten. De reden waarom ze werken is bij allemaal hetzelfde namelijk het creëren van een calorie tekort. Onthoud dat gezonde mensen afvallen als ze meer calorieën verbranden dan ze innemen.
Diëten die gebaseerd zijn om een vermindering van koolhydraat inname zullen de eerste week een mooi resultaat op de weegschaal laten zien. Het lijkt of de kilo’s er vanaf vliegen. Dat het merendeel hiervan vocht is dat je kwijtraakt lees je niet veel. De weegschaal laat zien 4 kilo minder echter kan het zijn dat 3,8 kilo hiervan vocht is die zodra je weer “normaal” gaat eten er hup weer aan zit.

Fijn voor de motivatie dat wel.

Het probleem bij dit soort diëten zit in het feit dat je niet leert hoe je verder moet aan het eind van het traject. Velen vervallen weer in oude gewoontes en zien dat hun gewicht weer oploopt en na verloop van tijd zelfs weer boven het oorspronkelijke gewicht komt. Anderen hebben een hele verstoorde verhouding met voeding opgelopen met allerlei verdere problemen van dien.

Als je vindt dat je te zwaar bent en je wilt afvallen kan je dat op verschillende manieren doen echter uiteindelijk komt het erop neer dat je minder calorieën moet eten dan je verbrand. Bij sommigen kan het met kleine aanpassingen in hun voedingspatroon bij anderen is educatie de weg. Uiteindelijk komt het toch vaak neer op het veranderen van je levensstijl. Kleine stapjes tegelijk. Bewust eten, niet alles zonder te proeven naar binnen schrokken, niet drie keer opscheppen. Kijk eens hoeveel calorieën een product bevat en zoek dan uit of er niet iets is wat net zo lekker is maar met minder calorieën. Vind je het lastig zoek hulp. Een coach kan je helpen je doelen te bereiken. Een goede coach probeert je te helpen die doelen ook vast te houden.

Volgende week meer informatie over waarom cardio niet altijd de beste keuze is om je te ondersteunen bij afvallen.

Zijn er onderwerpen waar je meer over wilt weten stuur me een DM en ik ga mijn best doen ze te behandelen.